Playoff-kval 2013

Sverige klart för Play-off

Sverige lottades mot Portugal i Playoff-kvalet! Efter den otroliga segern mot Österrike är Svenska landslaget alltså klart för playoff-kval. Detta oavsett hur det går i sista kvalmatchen mot Tyskland. Däremot kan den matchen komma att ha stor betydelse i seedningen till playoffen. Väl i Playoff-kvalet kommer Sverige att spela två tuffa matcher där vinnaren är klar för slutdestinationen Fotbolls VM i Brasilien.  Här nedan kan du läsa om när Sverige spelar playoff. Sverige är återigen klart för playoff, denna gången i EM-kvalet. Läs mer om Playoff-matcherna till fotbolls EM 2016 här.

Sverige lottades mot Portugal

Sverige lottades mot det skickliga laget Portugal i Playoff-kvalet. Vilket var den motståndaren vi absolut inte ville spela mot. Chansen till ett fotbolls VM i Brasilien 2014 känns helt plötsligt ganska långt borta. Samtidigt så har Portugal varit ojämna i år och har de två dåliga dagar, så är inget omöjligt. Sverige börjar också borta och har alltså möjligheten att kunna avgöra hemma på Friends Arena.

Datum för Play-off

Lottningen till Playoff-kvalet går av stapel den 21 oktober. Playoff-matcherna kommer sedan att spelas den 15 och 19 november. Den 15 och 19 november kommer alltså Sverige att spela två direkt avgörande playoff-matcher där det vinnande laget är kvalificerat till fotbolls VM i Brasilien 2014.

Biljetter till Sveriges Playoff

Sveriges första playoff-match kommer att vara på bortaplan i Portugal. Allt kommer alltså att avgöras hemma på Friends Arena i Solno. Så fort biljetter till Sveriges playoff-matcher släpps kommer ni att hitta information om biljetterna här! Nu gäller det att vi svenska fans blir den 12e spelaren och trots motståndet hejar fram Sverige till ett VM-slutspel i Brasilien! För att komma direkt till Ticnet som säljer biljetterna klickar ni på denna länken.

[divider]

Vilka möter Sverige i Playoff-kvalet?

Vilka Sverige kommer att möta i Playoff-kvalet lottas alltså den 21 oktober. Sista VM-kvalmatchen mot Tyskland kommer att avgöra om Sverige seedas i Playoff-lottningen eller inte. Då Sverige har 13 platser i Brasilien VM 2014 och gruppvinnarna tar nio platser, finns det endast fyra platser kvar. Detta betyder att den sämsta grupptvåan inte kommer att kvalificera sig för Playoff. Eftersom att det endast är fem lag i Grupp I och sex lag i resterande VM-kvalgrupper, så tas det sämsta laget i respektive sexlags-grupp bort när man räknar ut bästa tvåan (i Sveriges grupp, Grupp C handlar det om Färöarna).

Uppdatering:

Efter förlusten mot Tyskland med 3-5 blir Sverige tyvärr oseedade i Playoff-kvalet. Den 21 oktober avgörs om vi kommer att få möta Grekland, Portugal, Ukraina eller Kroatien. Att möta Portugal vore självklart en mardröm då det får ses som en storfavorit. Mot de andra tre lagen bör Sveige dock ha en chans. Kroatien känns dock starkare och bör ha favoritskapet om vi möter dem, men mot både Ukraina och Grekland ser vi att Sverige har 50/50-chans att ta sig vidare. Här nedan ser ni den slutgiltiga seednings-tabellen.

Seedade
1. Portugal 1036
2. Grekland 983
3. Kroatien 901
4. Ukraina 871
– – –
Oseedade
5. Frankrike 870
6. Sverige 850
7. Rumänien 767
8. Island 633

 

De bästa grupp-tvåorna just nu

Här nedan listas grupptvåorna i respektive VM-kvalgrupp. Bulgarien är just nu den sämsta grupptvåan och missar playoff om den placeringen håller i sig.

Grp Lag (FIFA Ranking) S V O F GF G I P
G  Grekland (12) 8 6 1 1 9 4 +5 19
F  Portugal (11) 8 4 3 1 15 8 +7 15
H  Ukraina (26) 8 4 3 1 11 4 +7 15
I  Frankrike (25) 7 4 2 1 12 6 +6 14
C  Sverige (22) 7 4 2 1 12 8 +4 14
E  Island (54) 7 4 1 2 14 13 +1 13
A  Kroatien (10) 7 3 2 2 9 6 +3 11
D  Turkiet (49) 7 3 1 3 9 7 +2 10
B  Bulgarien(64) 7 1 4 2 6 7 −1 7

* Uppdaterad 12 oktober

Seedning Playoff

För att Sverige ska vara garanterade att bli seedade till Playoff-kvalet krävs vinst mot Tyskland. Vid oavgjort finns stora chanser till seedning, men vid förlust är chanserna att seedas låga. Sverige fightas i första hand med Frankrike och Ukraina om seedningsplats. Känslan är att det kommer att bli svårt för Sverige att bli seedade, men ett oavgjort resultat mot Tyskland ska förhoppninvis räcka. Just nu ser seedningen ut enligt följande;

Seedade;
Portugal (klar grupptvåa)
Kroatien (klar grupptvåa)
Grekland (klar grupptvåa, men kan bli gruppetta)
Sverige (klar grupptvåa)

Oseedade;
Frankrike (klar grupptvåa)
Turkiet
Ukraina (nästintill klar grupptvåa, kan bli gruppetta)
Island

 Andra lag som kan bli grupptvåor och möta Sverige i playoff

England (för tillfället etta i grupp H)
Danmark (för tillfället trea i grupp B)
Rumänien (för tillfället trea i grupp D)
Bosnien/Hercegovina (för tillfället etta i grupp G)
Slovenien (för tillfället trea i grupp E)

[divider]

Informationen nedan är skriven 10 september och är därför inte allt helt aktuellt.*

Sveriges playoff-chanser till VM 2014 i Brasilien

Sveriges största chans att nå VM i Brasilien är sedan länge att nå playoff-kvalet i form utav grupp-tvåa. Men hur ligger det till med hur många lag som går vidare till playoff, hur seedas man etc? Vi på Fotbolls VM & EM reder ut detta åt er.

Efter fredagens sköna seger mot Irland så ligger VM i Brasilien 2014 öppen för det svenska landslaget. När alla kvalmatcher är färdigspelade så är gruppsegrarna i respektive VM-kvalgrupp direktkvalificerade för fotbolls VM i Brasilien 2014. För Sveriges del gäller det att sikta in sig på ett andraplatsen i gruppen, de sju, utav åtta, bästa grupp-tvåorna i Europa går till ett playoff-slutspel där de i ett dubbelmöte kämpar om de fyra sista platserna att nå VM 2014.

Kriterierna för att nå playoff-kval till VM 2014

 

Kriterierna för att nå andraplatsen i diverse VM-kvalgrupper är följande:

1) Flest poäng efter alla matcher är spelade

2) Bäst målskillnad efter alla matcher är spelade

3) Flest gjorda mål efter alla matcher är spelade

  • Om två eller fler lag fortfarande inte går att särskilja är det följande som gäller:

1) Inbördes möten (vilket lag har flest poäng i de två matcherna de har möts?)

2) Inbördes målskillnad (vilket lag har bäst målskillnad i de två matcherna som de har möts?)

3) Flest gjorda mål i inbördes möten (vilket lag har gjort flest mål i de två matcherna som de har möts?)

4) Flest gjorda mål på bortaplan i inbördes möten, förutsatt att det bara är två lag. (vilket lag har gjort flest mål på bortaplan i de två matcherna som de har möts?)

 

Kriterierna för att exkludera den grupptvåa som inte får spela playoff är enligt följande:

 

1) Då en grupp endast har fem lag och de resterande åtta grupperna har sex lag så räknar man inte med resultaten mot det sämsta laget i sexlags-grupperna

2) Flest poäng

3) Målskillnad

4) Flest gjorda mål

 

De fyra högst FIFA-raknade lagen seedas

De lag som ligger högst på Fifas rankning i oktober seedas sedan i playoff-lottningen som går utav stapel den 21 oktober. Det betyder att de fyra lagen mest bäst ranking inte riskerar att behöva spela playoff-kval mot varandra. Sverige ligger på 30:e plats på FIFA-rankingen (uppdaterad 8 augusti) och ser ut att ha goda chanser att seedas, om man lyckas ta sig till playoff-kval. FIFA-rankingen uppdateras nästa gång 12 september och med en svensk vinst ikväll mot Kazakstan bör betyda att vi klättrar någon/några placeringar i.o.m. de tidigare vinsterna mot Irland och Norge.

Playoff-kvalet spelas 15 & 19 november 2013

Vinnarna efter dubbelmöte i playoff-kvalet går alltså till VM-slutspelet i Brasilien 2014. Matcherna spelas den 15 och 19 november 2013. Vilka Sverige lottas mot får vi reda på den 21 oktober. Nu håller vi tummarna för att Sverige tar ytterligare ett kliv mot VM-slutspelet efter kvällen VM-kvalmatch mot Kazakstan!

 

 Ställningen mellan de bästa grupptvåorna just nu

 

Lag Återstående matcher Målskillnad Poäng
Kroatien 1 11-4 17
Grekland 2 9-4 13
Ryssland 2 8-2 12
Frankrike 2 8-4 11
Rumänien 2 9-10 10
Montenegro 2 4-8 9
Sverige 3 9-7 8
Bulgarien 2 5-5 7
Norge 3 4-6 5

Uppdaterad 10 september.

[divider_top]

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *