Grupp I – Spelschema, Resultat och Tabell

 

[one_half]

VM-Kval Grupp I

15/10 Frankrike 3 – 0 Finland
Spanien 2 – 0 Georgien
11/10 Spanien 2 – 1 Vitryssland
10/09 Vitryssland 2 – 4 Frankrike
Georgien 0 – 1 Finland
06/09 Finland 0 – 2 Spanien
Georgien 0 – 0 Frankrike
11/06 Vitryssland 1 – 1 Finland
07/06 Finland 1 – 0 Vitryssland
26/03 Frankrike 0 – 1 Spanien
22/03 Frankrike 3 – 1 Georgien
Spanien 1 – 1 Finland
16/10 Spanien 1 – 1 Frankrike
Vitryssland 2 – 0 Georgien
12/10 Vitryssland 0 – 4 Spanien
Finland 1 – 1 Georgien
11/09 Frankrike 3 – 1 Vitryssland
Georgien 0 – 1 Spanien
07/09 Finland 0 – 1 Frankrike
Georgien 1 – 0 Vitryssland

[/one_half][one_half_last]


# Lag S V O F GM IM MS P
1  Spanien 8 6 2 0 14 3 +11 20
2  Frankrike 8 5 2 1 15 6 +9 17
3  Finland 8 2 3 3 5 9 -4 9
4  Georgien 8 1 2 5 3 10 -7 5
5  Vitryssland 8 1 1 6 7 16 -9 4

[/one_half_last]

Spanien

Världens bästa landslag som efter år av uteblivna titlar nu både är regerande Världsmäste och Europamästare. Med sitt tiki-taka spel är de mer eller mindre oslagbara på plan och lyckas motståndarlaget ta bollen ifrån dem ska de vara lyckliga. I laget spelar storheter som Iniesta, Xavi, Casillas, Ramos, Villa, Alonso, Silva, Fabregas…ja, listan kan göras väldigt lång. Spanien är världens bästa landslag och kommer bli extremt svårslaget i grupp I. Trots sin bristande ekonomi på hemmaplan (enbart Barcelona och Real Madrid går med vinst, medan Valencia numera tvångsförvaltas av staden) lyckas de ena den annars så splittrade nationen på ett fantastiskt sätt under Vicente Del Bosque’s ledarskap. Spanien lär passera gruppen med ett bollinehav på i snitt 70 % och Shakira lär jubla varje gång Gerard Pique bryter en passning från Mikael Forssell.

Frankrike

Landslagsfotbollens bad boys. Alla minns väl skandalscenerna under fotbolls VM 2010 i Sydafrika där Nicolas Anelka fick lämna truppen och stängdes sedan av från landslaget. Nationen har inte lyckats med några topplaceringar de senaste mästerskapen. Efter förlusten i VM-finalen 2006 dr Zidane gav Marco Materazzi en dansk skalle, har landslaget aldrig riktigt återhämtat sig. Frankrike har både vunnit VM och EM de senaste 15 åren, men sett till dagens landslag kan man knappt tro det. Med stjärnor som Benzema, Nasri och Ribery borde laget kunna utmana om gruppsegern, men med det spel man visat upp på senare tid bevisar de snarare motsatsen. Nej, ska Frankrike nå VM 2014 blir detta via play-off och då måste de franska spelarna plocka ur baguetten från sjärten, spotta ut croissanten och för en gångs skull ta sig i kragen, så att UEFA-presidenten Platini får se sitt älskade Le Bleu i Brasilien.

Vitryssland

Europas sista diktatur som aldrig upplevt varken fria val eller marknadsekonomi. Den svenska diplomaten som var på plats slängdes ut för ett tag sedan när en svensk grupp dumpade nallebjörnar över huvudstaden Minsk. President Lukasjenko håller nationen i ett järngrepp och har bevisat sin handlingskraftighet många gånger via sitt eget avrättningskommando. Tyvärr har denna handlingskraftighet aldrig avspeglats i landslaget. Spelarna verkar mest ointresserade av resultatet och den eventuella morot de har verkar inte motivera dem, då de, givetvis till nationens förtret, mestadels förlorar matcherna de spelar. Alexander Hleb (hleb betyder för övrigt bröd på ryska) är den mest namnkunniga av spelarna och han har tyvärr sett sina glansdagar passera efter flytten från Arsenal för ett par år sedan.

Georgien

Den lilla nationen i Kakasus som på senare tid gjort sig känd efter att ha muckat gräl med Ryssland under Peking OS 2008. När det kommer till fotboll får de väldigt svårt att hävda sig. För att lyckas nå VM 2014 krävs ett smärre mirakel. Med sina 4,5 miljoner invånare som snarare koncentrerar sig på sina inhemska strukturbekymmer än att avla fram goda fotbollsspelare, lär grupp I bli en riktig utmaning. Har de tur slutar de på tredjeplats i gruppen och i ärlighetens namn ger det ingenting, även om det kanske ses som en framgång på hemmaplan.

Finland

Den skandinaviska outsidern. Outsider i detta sammanhanget är att deras språk inte liknar något annat inom norra Europa och språket har totalt 27 kasus, 27!. Den evigt unga Jari Litmannen har precis som backen Sami Hyppiä lagt skorna på hyllan och Finland har därmed tappat två viktiga kuggar i laget. Istället är det bröderna Eremenko som numera ska leda laget mot framgång. Med en språklig grammatik lika svårförstådd som Egyptiska hieroglyfer, lär spelarna har svårt med den interna kommunikationen på fotbollsplanen. Är det möjligt att böja ett ord på 27 olika sätt kan missförstånd lätt skapas. Trots de finska lejonens sisu och oförståeliga stridsrop lär resultaten inte infrias och VM 2014 känns väldigt avlägsen för nationen som skapat VM i bastubad.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *