Grupp A – VM 2014

Grupp A – Brasilien, Kroatien, Mexiko & Kamerun

Brasilien

Värdlandet för fotbolls VM 2014 som gett oss samba, karnevalen i Rio, Formel 1 föraren Ayrton Senna och inte minst fotbollslegenden Pelé. Förutom dessa vackra ting kan du även besöka Amazonas eller spana in ett av världens största vattenkraftverk. Fotboll kan Brasilien också lira, landet har vunnit fotbolls VM inte mindre än fem gånger, senast VM 2002 i Sydkorea & Japan. Brasilien är självklart storfavoriter med stjärnspelare som Thiago Silva, David Luiz, Ramires, Hernanes, Hulk och inte minst underbarnet Neymar. Nationen kräver att Brasilien lyfter bucklan i VM-finalen på hemmaplan, allt annat ses som ett misslyckande. Att ta sig vidare  som gruppsegrare ska inte vara några större konstigheter. Troligtvis går man på knock de första två matcherna mot Kroatien och Mexiko för att sedan vila spelare och rotera i truppen i sista matchen mot Kamerun.
Fotbollsvmem tippar: Gruppsegrare där Neymar är en kandidat till guldskon

Kroatien

Kroatien eller Hrvatska som man säger på hemmaplan, är Europas representant i grupp A. Med en andraplats i sin VM-kvalgrupp tog sig Kroatien till fotbolls VM 2014 via playoff. Med tre raka VM-slutspel på meritlistan och fans som inte skyr några medel för att stötta sitt lag, bör Kroatien absolut se som en kandidat att nå åttondelsfinal. I sitt första fotbolls VM tog nationen brons, då med Davor Suker och Zvonomir Boban i laget. Idag är det den forna lagkaptenen Niko Kovac som leder laget. Med Luka Modric som mittfltgigant och Eduardo som vass avslutare i anfallet kan det bära långt i VM-turneringen. Dock bör Kroatien se upp så att deras fans inte bråkar för mycket med polisen. Kanske skänker laget glädje år de arbetslösa som utgör 19% av nationens arbetskraft?
Fotbollsvmem tippar: Tvåa i gruppen men blir utslagna av Holland i åttondelsfinalen

Mexiko

Maya, Aztekernas och partajstaden Tijuana finner vi i Mexiko. Landet blir ofta nämnt i sammanhang som droger, mord och illegal utvandring (mestadels invandring till grannlandet i norr, USA). Icke att förglömma är att landet producerat nobelpristagare och fotbollsspelare av rang. Ingen har väl glömt den forne stormålvakten Jorge Campos (stor och stor, han var relativt kort för att vara målvakt) som hade ytterst färgglada tröjor av modell större? Idag återfinner vi Mexikos svar på Ole Gunnar Solskjaer, Javier ”Chicharito” Hernandez i truppen tillsammans med bland annat Giovani Dos Santos och Rafael Marquez. Trots att landet har en gedigen historia i fotbolls VM och har varit med i samtliga turneringar sedan 1950, får de svårt att ta sig vidare från gruppen. Det längsta Mexiko någonsin nått i ett VM-slutspel är kvartsfinal, 1970. I sommarens fotbolls VM i Brasilien får de svårt att ta sig vidare men med lite tur kan de kanske utmana om andraplatsen i grupp A.
Fotbollsvmem tippar: tredjeplats i gruppen

Kamerun

Afrikas representant som kan stoltsera med att det finns 24 olika språkgrupper som talas i landet. Med en låg medelålder i laget är Kamerun unga, naiva och framförallt hungriga på framgångar i fotbolls VM. Dock har de ett något tråkigt facit, men samtidigt har en av dess forna stöttespelare i landslaget, Rigobert Song, ett svårslaget rekord i fotbolls VM: Han är den första spelare att bli utvisad i två raka VM-slutspel (1994 % 1998). Kamerun är även den före detta stjärnspelaren och legenden Roger Milla’s hemland. Idag är det Samuel Eto’o som ska leda nationen mot framgång. Han har dock svårt att göra detta själv, eftersom hans medspelare är mindre namnkunniga. Kamerun får inrikta sig på att försöka ta ett poäng i grupp A och kommer få ytterst svårt att rå på övriga nationer.
Fotbollsvmem tippar: fyra i grupp A med 1-6 i målskillnad

2 thoughts on “Grupp A – VM 2014

  1. Victor Föjer

    Brasilien vann inte 1998, det gjorde Frankrike. De vann däremot 2002.

  2. Tack för upplysningen Victor, du har självklart helt rätt. Slarv av oss. Finalen 1998 och dess utgång är svår att glömma med mr Zidanes totala dominans 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *