Spelplatser VM 2014 i Brasilien

Under fotbolls-VM 2014 i Brasilien kommer det att spelas totalt 64 matcher, fördelade på 12 olika städer. Varje stad är värd för minst fyra och högst sju matcher. Öppningsmatchen spelas i Sao Paolo den 12 juni och VM-finalen spelas den 13 juli i Rio de Janeiro.  Här nedan kan ni läsa lite om de olika arenorna och spelplatserna som det kommer att spelas underbar fotboll på under VM 2014 i Brasilien.

 

Estadio Mineirao  – Belo Horizonte

Belo Horizone i östra Brasilien är platsen för Estadio Mineirao. Stadion är vanligtvis hemvist för de forna mästarlagen Atletico Mineiro och Cruzeiro. För närvarande pågår ett febrilt arbete med att rusta upp arenan, som när den är klar kommer ha en kapacitet på strax över 66 000 åskådare. Under fotbolls-VM 2014 kommer det spelas sex matcher på stadion, däribland en av semifinalerna.

Estadio Nacional – Brasilia

Landets huvudstad kan med glädje stoltsera med en av de största arenor någonsin genom VM historien. Under fotbolls-VM 2014 kan den husera ca 70 000 skrikande fans. Estadio Nacional är värd för sju matcher under fotbolls-VM med en av kvartsfinalerna och matchen om tredje pris som kronor på verket.

Arena Panatal – Cuiaba

I västra Brasilien finner du Arena Panatal som är specialbyggd för fotbolls-VM 2014. Stadion har en kapacitet på 42 000 åskådare. Med sin geniala konstruktion kan kapaciteten minskas i en handvändning och vips har Brasilien en arena som även kan användas i mindre sammanhang såsom inhemska mästerskap i sandslottsbyggning alternativt distriktsmästerskap i traktorpulling. Arena Panatal är värd för fyra matcher under fotbolls-VM 2014, samtliga gruppspelsmatcher.

Arena da Baixada – Curitiba

I Brasiliens södra delar ligger Arena da Baixada, eller Estadio Joaquim Americo som lokalbefolkningen säger. Invigd redan samma år som första världskriget började, nämligen 1914, gör det stadion till en av världens äldsta. Under fotbolls-VM 2014 har Arena da Baixada en kapacitet på 40 000 åskådare och står som värd för fyra gruppspelsmatcher.

Estadio Castelao – Fortaleza

Estadio Castelao eller Estadio Governador Placido Castelo som stadion även kallas, är en av de nordligaste belägna arenorna under fotbolls-VM 2014. Till vardags spelar staden Fortaleza’s stoltheter och tillika ärkerivaler Ceara och Fortaleza sina hemmamatcher här. Stadion plats för 64 000 åskådare och i sitt underjordiska garage kan du med glädje parkera på en av de 4200 platserna. Under fotbolls VM-2014 spelas sex matcher på stadion med en åttondelsfinal och en kvartsfinal som höjdpunkter.

Arena Amazonia – Manaus

Stadion har fått sitt namn efter sin lokalisering, nämligen i hjärtat av Amazonas regnskog. Arena Amazonia är helt nybyggd och kommer stå färdig 2013 med en kapacitet på 42 000 åskådare. Under fotbolls-VM 2014 spelas det fyra gruppspelsmatcher på stadion.

Estadio das Dunas – Natal

Stadion invigdes på samma år som München stod värd för OS, nämligen år 1972. Estadio Joao Caudio de Vasconcelos Machado, mer känd som Machadao i folkmun huserar vanligtvis tre av stadens fotbollslag. Inför fotbolls-VM 2014 har stadion rivits och byggts upp igen för att kunna ta in 42 000 åskådare. Stadion är värd för fyra gruppspelsmatcher under fotbolls-VM.

Estadio Beira-Rio – Porto Alegre

Långt nere i södra Brasilien ligger denna pärla, byggd redan år 1969 och som vanligtvis är hemmastadion för Internacional. Estadio Beira-Rio, eller Gigante do Beira-Rio som den kallas, är den största stadion i södra Brasilien med en kapacitet på 48 000 åskådare. Under fotbolls-VM kan du se fem matcher här varav en åttondelsfinal.

Arena Pernambuco – Recife

Längst ut på östkusten ligger Arena Pernambuco, hemmastadion för Nautico, Stanta Cruz och laget med det svensklingande namnet Idrott. Stadion, stod som värd redan under fotbolls-VM 1950, byggs för närvarande om och kommer stå vrd för fem matcher under fotbolls-VM 2014. Vid byggets färdigställande kommer stadion ha en kapacitet på strax över 44 000 åskådare.

Estadio do Maracana – Rio de Janeiro

I staden som är världsberömd för sin karneval finns inte bara damer i string och fjädrar som dansar i takt till sambatrummor. Byggd inför fotbolls-VM 1950 är Maracana idag en av de mest klassiska arenorna genom fotbollshistorien. Innan sin ombyggnad hade stadion en kapacitet på hisnande 200 000 åskådare (!) och med det en av världens största fotbollsarenor. Under fotbolls-VM 2014 kommer Maracana ha en kapacitet som är något lägre, nära 77 000 åskådare får plats. Sju matcher kommer spelas här under fotbolls-VM däribland den största av alla matcher, nämligen VM-finalen den 13 juli.

Arena Fonte Nova – Salvador

Inte långt ifrån kusten ligger Arena Fonte Nova som är byggd år 1951. Inför fotbolls-VM 2014 har den, precis som alla andra arenor, rustats upp till tänderna.  Numera har den en kapacitet på 56 000 åskådare och kommer stå värd för sex matcher varav en åttondelsfinal och en kvartsfinal.

Arena de Sao Paolo – Sao Paolo

I landets största stad, tillika det finansiella navet, ligger Arena de Sao Paolo. Till vardags spelar den klassiska klubben Corinthians sina hemmamatcher här. Stadion har en kapacitet på strax under 66 000 åskådare och här spelas sex matcher under fotbolls-VM 2014, däribland öppningsmatchen och en semifinal.

One thought on “Spelplatser VM 2014 i Brasilien

  1. Linn Bengtsson

    längtar!!! 😀

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *