Grupp A – EM-kval 2014/15

Grupp A

Lettland

Nationen som beskrevs som en tigerekonomi innan finanskrisen slog till och landet rasade samman fullständigt. På fotbollsfronten har det presterats med blandat resultat genom åren. Kanske gav åren av megatillväxt fram till finanskrisen 2008 även effekt på fotbollslandslaget, då man kvalificerade sig för fotbolls-EM 2004 i Portugal? Detta är också det enda stora mästerskap nationen deltagit i. Sedan dess har det slutat med mindre lyckade resultat på fotbollsplanen så när som på en 1-0 vinst borta mot Israel i kvalet till VM i Sydafrika 2010. Trots utökningen av deltagande lag i fotbolls-EM 2016 (24 st) lär Lettland få det svårt i grupp A. Övriga nationer ser för starka ut för att Lettland ska få uppleva sitt andra EM-slutspel.

Island

Lars Lagerbäcks mannar har trots åtskilliga försök aldrig lyckats kvalificera sig för fotbolls-EM. Genom åren har Island åkt på åtskilliga förluster, men ska trots detta inte underskattas när de spelar i sin hemmaborg Laugardalsvöllur, där man tagit skalpar mot respekterade fotbollsnationer såsom Nordirland, Cypern och forna Östtyskland. Trots Lagerbäcks defensiva tänk, vilket passar laget utmärkt, och sin förbundskaptens otroliga karisma har laget även denna gång svårt att nå EM i Frankrike 2016. Enda möjligheten till avancemang är om motståndarna luras att äta Hákarl, vilket är ruttet hajkött.

Turkiet

I Turkiet piratkopieras det bromsförband till bilar, samlas golfturister i mängder samtidigt som det protesteras högljutt mot byggande av köpcentrum. I detta helt galet varma land spelas det även fotboll, och det med framgång. Turkiet har deltagit i fotbolls-EM tre gånger och har även lyckats ta en bronsmedalj i EM 2008 efter att ha tagit sig till semifinal. Störst lysande stjärna på den turkiska fotbollshimlen är Atletico de Madrid-proffset Arda Turan som kommer oroa många motståndarförsvar under EM-kvalet. Turkiet har en god chans till en andraplats i gruppen, alternativt en plats i play-off och bör absolut ta sig till fotbolls-EM 2016 i Frankrike.

Holland

Ny-gamla förbundskaptenen Guud Hiddink, han var även förbundskapten mellan 1995 och 1998, har ett tungt arv att förvalta: ”Oranje” har vunnit fotbolls-EM en gång, 1998, och nått semifinal inte mindre än fyra gånger och det är ett riktigt bra lag han managerar över. Lagkapten Robin van Persie är en målskytt av rang, flankerad av en vindsnabb Arjen Robben med den unga Jasper Cillessen agerar stabil sista utpost. Holland måste räknas som stora favoriter i gruppen, även om större skrällar hänt fött. Dock ska det inte vara några konstigheter för det drogliberala och sexbefriade kungendömet att ta sig till fotbolls-EM i grannlandet Frankrike.

Tjeckien

Den unga nationen har producerat storspelare av rang där bland annat Milan Baros blev skyttekug i fotbolls-EM 2002 med fem baljor. Den forna målsprutan lade dessvärre ner sin landslagskarriär efter fotbolls-EM 2012 i Ukraina/Polen och idag är det Tomas Rosicky som ska leda laget mot framgång. Laget bör aspirera på en andra alternativt en tredjeplats i gruppen och kan med både lite tur och skicklighet ta sig till fotbolls-EM. Annars kan nationen alltid stoltsera med galet billig öl samt sin trettonde plats över Reportrar utan gränsers Pressfrihetsindex 2014.

Kazakstan

Inte mycket till fotbollsnation och egentligen en halvknepig nation med svenska mått mätt. En diktatur, rikt på naturresurser såsom uran, gas och perolium och är till ytan gigantiskt med gräns både mot Europa och Asien. Den forna Sovjetrepubliken har aldrig spelat ett fotbolls-EM och lär inte göra det denna gången heller. Med plastmatta som underlag på sin nationalarena sätter de viss skräck i motståndet, men inte ens en balkongmatta kan ta dem vidare från EM-kvalgrupp A. Möjligtvis blir det en skalp mot Island men inte mer än så ska tynglyftarnationen räkna med. De får helt enkelt sikta in sig på att se fotbolls-EM 2016 från tv-soffan.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *