Grupp H – Spelschema, Resultat och Tabell

 

[one_half]

VM-Kval Grupp H

15/10 England 2 – 0 Polen
Montenegro 2 – 5 Moldova
San Marino 0 – 8 Ukraina
11/10 England 4 – 1 Montenegro
Ukraina 1 – 0 Polen
Moldova 3 – 0 San Marino
10/09 San Marino 1 – 5 Polen
Ukraina 0 – 0 England
06/09 England 4 – 0 Moldova
Polen 1 – 1 Montenegro
Ukraina 9 – 0 San Marino
07/06 Montenegro 0 – 4 Ukraina
Moldova 1 – 1 Polen
26/03 Montenegro 1 – 1 England
Polen 5 – 0 San Marino
Ukraina 2 – 1 Moldova
22/03 San Marino 0 – 8 England
Polen 1 – 3 Ukraina
Moldova 0 – 1 Montenegro
14/11 Montenegro 3 – 0 San Marino
17/10 Polen 1 – 1 England
16/10 San Marino 0 – 2 Moldova
Ukraina 0 – 1 Montenegro
12/10 England 5 – 0 San Marino
Moldova 0 – 0 Ukraina
11/09 England 1 – 1 Ukraina
Polen 2 – 0 Moldova
San Marino 0 – 6 Montenegro
07/09 Moldova 0 – 5 England
Montenegro 2 – 2 Polen

[/one_half]

[one_half_last]

# Lag S V O F GM IM MS P
1  England 10 6 4 0 31 4 +27 22
2  Ukraina 10 6 3 1 28 4 +24 21
3  Montenegro 10 4 3 3 18 17 +1 15
4  Polen 10 3 4 3 18 12 +6 13
5  Moldavien 10 3 2 5 12 17 -5 11
6  San Marino 10 0 0 10 1 54 -53 0

[/one_half_last]

England

Världens bästa landslag, iallafall om du frågar engelsmännen själva. År efter år ska stora framgångar skördas på fotbollsplanen, men faktum är att den sista stora titeln bärgades år 1966, då man vam fotbolls VM. Med legendarer som sir Bobby Charlton, Paul Gascoine och George Best som sedan länge passerat landslaget har de riktigt stora framgångarna uteblivit. George Best har för övrigt blivit känd för en rad andra saker än bara fotboll. På frågan hur tätt inpå match han haft sex svarade han iskallt: ”In halftime”. Peter Crouch, den gamla Hässleholmslegendaren har även han ett klassiskt svar på en fråga.
”– Peter, if you weren’t a football player, what would you have been?”
– “Virgin”, svarade herr Crouch snabbt och instinktivt. Hur som haver har England en respektabel plats på Fifas världsranking och ska med enkelhet ta sig till VM 2014. Vad vore ett VM-slutspel utan onyktra engelsmän som skränar dåliga hejarramsor och urinerar på olämpliga platser?

Montenegro

Den forna delen av Serbien/Montenegro ska absolut inte underskattas. Ett mindre namnkunnig lag till trots kan grabbarna spela boll. Framgångarna de senaste åren har varit relativt blygsamma, och detta är inte så konstigt eftersom man blev en nation så sent som år 2006. Med sitt anfallsess Mirco Vucinic kan Montenegro absolut utmana England om gruppsegern. Större skrällar har trots allt inträffat: Coca Cola har lanserat Vanilla Coke två (!) gånger, Starbucks har lyckats sälja kolsyrat kaffe och körsbärslikör är ett stående inslag i sadistpresenten Aladdin-asken.

Ukraina

En av värdnationerna för EM-slutespelet 2012 med spelarnamn som är nästintill omöjliga att stava till och uttala. Största stjärnan i laget är Bayern München avbytaren Anatolij Timosjuk sedan nationalidolen och ikonen Andrij Stjevtjenko (ska uttalas Andriij Schevschenka) lagt landslagströjan på hyllan. Största framgång nådde man år 2006, då laget gick till kvartsfinal under VM i Tyskland. Istället för fotbollsframgångar har landet istället koncentrerat sig på att förgifta presidentkandidater, sluta dyra gasavtal med Ryssland och bryta kol. Trots det instabila politiska läget kan Ukraina skrälla i gruppen. Icke att förglömma är att det är en stark nation på hemmaplan och fansen är fanatiska, vilket bär laget fram många gånger.

Polen

Europas Mekka när det kommer till kolbrytning. Fråga bara Sverige, som importerar billig polsk kolkraft via fräscha ledningar i Östersjön. Polen kan stoltsera med att ha spelaren med det absolut coolaste namnet inom fotbollsvärlden: Jakub Błaszczykowski, aka Kuba. Med honom, Dortmunds reslige anfallare Robert Lewandowski och målvakten Wojciech Szczesny kan Polen bli riktigt farliga. Nationen skördade stora framgångar under 1970-talet men har sedan dess hållt till i de lägre regionerna. Dock bör övriga lag se upp för Polen är verkligen på gång att skapa något väldigt intressant på fotbollsfronten.

Moldavien

Ett av Europas fattigaste länder som nästan blev vrdland för Eurovision för ett par år sedan. Nationalarenan har en kapacitet lägre än en stadion tillhörande en respektabel Superettan-klubb och kvalitén på spelarna är inte heller den speciellt hög. Moldavien kan med största sannolikhet sikta in sig på att, tillsammans med San Marino, bli gruppens stryklag. Det finns ingen egentlig vinnarmentalitet i laget och det är ingen större vits med heller då de troligen kommer göra max två mål framåt och släppa in minst det tiodubbla bakåt. Nej, enda möjligheten till poängskörd blir mot San Marino, och inte ens där ska man vara säkra på seger.

San Marino

Världens på pappret och i praktike sämsta fotbollsnation. Landslaget består delvis av brevbärare, rörmockare och lärare. Känslan av ett Allsvenskt lag på 1980-talet är slående. Den största skillnaden är att de Allsvenska lagen vann titlar i Europa, vilket San Marino knappast kommer göra. Någon plats i VM i Brasilien känns avlägsen och laget är inte känt för att spela någon publikfriande anfallsfotboll heller. Laget är bra på en sak: att släppa in mål. Tyvärr är detta inte positivt inom fotbollen. Vad fotbollen bidrar med i detta fall är spelarnas chans att få agera proffs för några veckor om året då VM-kvalet spelas. Det är dock positivt.

Ett klipp ifrån England-ikonen George Best när han gör det han var bäst på efter sin fotbollskarriär;

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *