Grupp B – EM-kval 2014/15

Bosnien & Hercegovina

Järnmalm, mangan och koppar finns det som fanken i den lilla nationen på 3,8 miljoner invånare. Trots fyra tidigare försök har man dock aldrig lyckats avancera vidare från EM-kvalet till fotbolls-EM. Denna gången är det kanske Bosnien & Hercigovinas tur? Med Asmir Begovic som ruskigt stabil målvakt, Pjanic som trollkarl samt lagkaptenen tillika målspruta Edin Dzeko där framme kan det absolut bära hela vägen till Frankrike 2016. Belgien bör vara främsta utmanare om gruppsegern, vilket innebär att en andraplats i grupp B bör man mer eller mindre kunna jogga hem.

Israel
Många förknippar Israel med så många andra saker än fotboll. Vanligast är i diverese religösa sammanhang. Till fotbolls-EM har man försökt kvala in fem gånger tidigare, dock utan framgång. Israel aspirerar absolut på en tredjeplats i gruppen efter Bosnien & Hercegovina samt Belgien. På hemmaplan i sanden och värmen kan laget absolut ta en rad skalper, inte ska något av motståndarlagen tro att de enbart kan komma till Det Heliga Landet och kamma hem tre poäng. Icke! Mirakel har skett i landet förr, det är enbart att kika i böckernas bok bibeln, som är fylld med diverese berättelser om vattengång, helande och massutfodring.

Cypern
Landet som enbart för några år sedan byggde sin ekonomi på extrem inlåning och låga räntor har inte riktigt kommit på fötter efter finanskrisen. Visst, svenskarna åker fortfarande till Ayia Napa, stimmar och stökar. Trots turisternas extrema alkoholkonsumtion och bidragande till näringlivet under sommarmånaderna, har detta hittils inte visat sig räcka. Cypern är inte mycket bättre på fotbollsplanen än vad de är på balansräkning. En tredjeplats i gruppen måste ses som en bragd och det cypriotiska folket bör ställa in sig på liknande utgång som i tidigare EM-kval: Ingen kvalificering. De får förlika sig med tanken att fotbolls-EM ses bäst i tv-soffan.

Andorra
Mini-mininationen som är belägen mellan värdlandet för fotbolls-EM 2016 (samt tidigare Europamästarna), Frankrike och regerande Europamästarna från fotbolls-EM 2012, Spanien. Med så mycket mästartakter och fotbollstradition så nära bör man tycka att även Andorra kunna spela boll. Nej, så är det tyvärr inte. Andorra är dåliga, riktigt dåliga. När nationens största vinst i en landskamp skrivs till 2-0 (Det mot Europas sista diktatur Vitryssland) och största förlust till 1-8 kan man inte skryta med några större meriter. Gör Andorra mål i någon match ska det ses som en seger, de måste istället ställa in sig på att inte slå rekord i antal insläppta mål.

Belgien
Här finns det talang i mängder! Då talar jag inte om den Belgiska ölen, den är absolut inte god, usch, trots att en av sorterna innehar det megacoola namnet Leffe. Storsjärnorna i laget är många däribland Hazard, Kompany, Lukaku, Vermaelen, Curtois, Fellaini och Mertens. Belgien kommer absolut att vinna grupp B före främste utmanaren Bosnien & Hercegovina. Laget är så pass bra att man även utmanar om en av topplaceringarna i fotbolls-EM 2016. Det enda som kan hindra dem är om någon ställer till rabalder i hemlandet och stjäler klenoden Manneken Piis eller om Curtois skulle röka några av Figarros cigarrer som Tintin jagat fram.

Wales
Drakarna från västa delen av de Brittiska öarna har tagit plats i grupp B. Förre kaptenen Ryan jag-gökar-som-fanken-med-brorsans-fru-i-massor-av-år-utan-att-han-vet-om-det Giggs, är sedan ett par år ute ur laget. Han lär för övrigt fira jul i ensamhet samt skicka gratulationskort till sig själv på sin födelsedag. Idag förlitar sig Wales istället till helylle Gareth Bale och Arsenals mittfältsstrateg Aaron Ramsey. Trots två världstjärnor i laget kommer Wales inte spela fotbolls-EM 2016. Istället får de skryta med att ha ett helkonstigt språk (kymriska) med ord ingen förstår, knappt de själva samt att de är lika galna som övriga britter och kör på vänster sida av vägen.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *